Kosten og huden

Author picture

Jeg kan huske en tid hvor man gik rundt og sagde, at man bliver hvad man spiser. Det var slet ikke så dumt, for kost har en kæmpe indflydelse på dit udseende og velbefindende.

Personligt ved jeg præcis hvad jeg skal leve af for at have pænest muligt hud, og hvad jeg skal indtage for at min hud hurtigt kommer til at se helt forfærdelig ud. Blot en forlænget weekend med forkert kost, alkohol og masser af søde sager, ses tydeligt på min hud, og ingen tvivl om at jo ældre jeg er blevet, jo mindre mængder skal der også til før det går galt. Jeg er enormt påvirkelig hormonelt, og er en af dem der skal være i konstant kontrol i forhold til kost og træning, for at holde min vægt, have det godt, og holde min hud pæn. At finde balancen i det hele uden at blive fanatisk, eller have en over-fokusering på det, kan være svært for os piger, og overordnet duer jeg ikke til fanatisme! Jeg har om nogen hoppet rundt fra diæt til diæt og slugt alt af sundheds og slankebøger. Jeg har vejet for lidt, vejet for meget, været super sund og enormt usund. Da jeg for år tilbage gik hos Lotte Arndal i et Boot Camp forløb, sluttede jeg fred med at der kun er én vej frem, og den hedder 80/20! Altså 80% god kost og sund livsstil, og så 20% af det sjove, men som ikke er godt for os i store mængder. Det giver så meget mening for mig. Alligevel kan jeg have perioder hvor balancen svinger den anden vej, og det betaler jeg også prisen for.

Eksempel på en periode på 2-3 uger med forkert kost:

Croissanter, hvidt brød, kaffe med meget mælk og frugtjuice (af den sukkerholdige slags) til morgenmad.

Bolle med ost til frokost hvis jeg husker at spise noget overhovedet!

Take away til aften, efterfulgt at slikpose.

Alkohol og cigaretter hver weekend.

Resultat: Bumser som regel omkring mund og kæbe, mere gråtone i min hud, mere synlig tørhed og rander under øjnene. Derudover kan jeg tydeligt se et par kilo ekstra, oppustet mave og hævede underben. Jeg føler mig nemt træt, uoplagt og mærker nemmere stress.

Eksempel på blot 6-7 dage efterfølgende med kost der er god for mig, og som jeg heldigvis lever af det meste af tiden: Til morgenmad to æg scramblet i lidt smør, en halv avocado og to asparges, en ristet rugbrød med smør. En kop kaffe eller to. 2 SPSK flydende fiskeolie.

Til frokost en tunsalat med grove grøntsager og lidt ægte mayo eller pesto.

Til aften en lille kyllingefilet og grøntsager.

Ingen snacks, ingen slik, ingen alkohol. Mindst 2 liter vand og måske et par kopper urtete hver dag.

Mørk chokolade, nødder eller hjemmelavede daddelkugler til den søde tand.

Resultat: Klare øjne, ensartet og fugtet hud, ingen rander under øjnene og færre smålinjer i huden. Derudover er al følelse af at være oppustet væk, det samme er de hævede ben og de 2-3 ekstra kilo.

Måske fungerer du på samme måde? Måske ikke. Men ovenstående eksempel giver et ret klart billede af hvad jeg, og måske du, som almindelig kvinde skal spise i forhold til at have pænest mulig hud. Huden er vild med ting som avokado, laks, fiskeolie, sardiner, grove grøntsager og masser af vand. Din hud bliver knap så pæn af ting som sukker, alkohol og hvide tunge kulhydrater. WE KNOW THIS!

Den store bivirkning ved dårlig kost er at kosten foruden at have direkte indvirkning på din hud, også kan være af afgørende betydning for dit hormonsystem. Hvis din hud er påvirket af dårlig kost som eksempelvis for meget sukker der nedbryder kollagen, OG har lavet rod i hormonerne som laver ballade i huden, så er du dobbelt på den.

Jeg vil ikke liste alle de madvarer der giver pænere hud, jeg er ret sikker på at du forstår det store billede, og i øvrigt selv kan google dig til superfood for huden. Derimod vil jeg love dig, at lever du efter nutidens kostprincipper som vi VED der er bedst for os, i blot 6 dage om ugen, kan du se en tydelig forskel på din hud. Og det er der jeg vil have dig hen, hvis jeg må bestemme. For jeg bryder mig ikke om fanatisme, og der skal være plads til de sjove ting i livet.